blu-ray-made-their-entryMed økning av HD-TV og HD-kvalitet på filmer har det blitt et stadig økende behov for disker som kan romme mer data enn hva DVDer kan.

Arbeidet med disker som kunne romme større mengder data, og i filmsammenheng filmer av HD-kvalitet, medførte utvikling av Blu-Ray-disken. Rent teknisk er Blu-Ray, i motsetning til vanlig DVD, sammensatt av flere lag for lagring av data, som gjør at en disk – selv om den fysiske størrelsen er den samme som en DVD – har langt større lagringsplass og dermed kan lagre med HD-data. Navnet hinter til den blåtonede laseren som leser av disken i spilleren.

HD-DVD ble lansert omtrent på samme tid som man jobbet med ferdigstillingen av Blu-Ray, som førte til en format-krig mellom de to. HD-DVD ble støttet av Toshiba og Sony kjørte hardt på Blu-Ray. Også de store produksjonsselskapene i Hollywood valgte side, kun Universal satset på HD-DVD. Det som til slutt avgjorde at Blu-Ray ble satset på var spillkonsollene. PS3 kom med en standard diskløsning innebygd, som gjorde at satsingen ble avgjort i favør av Blu-Ray.

At Blu-Ray hovedsakelig benyttes til HD-kvalitet er ingen nyhet, men diskene benyttes også til filmer med 3D. Diskene kan uten problem romme både HD-data og 3D-data, og derfor gi filmtitterne dobbelt opp med suveren kvaliteten.

Blu-Ray-disker har vært på markedet siden midten av 2000-tallet, men de første filmene ble ikke sluppet på Blu-Ray før i 2006, blant titlene som ble sluppet først var The Terminator, Twister, xXx og The Fifth Element. Siden da har Blu-Ray hatt en jevn utvikling og øker stadig i salgstallene. I Norge i dag har Blu-Ray tatt en stadig større markedsandel av salgene av fysiske kopier av film. Likevel er det fremdeles vanlige DVDer som selger best. Særlig ser man at det er de store produksjonene som er populære i Blu-Ray-format, så som Lord of the Rings-filmene og Star Wars.