piracy-of-moviesMed en betraktelig økning i bruken av internett fikk også piratkopieringen en økning på starten av 2000-tallet. Det største hoppet i ulovlig distribusjon på internett så man med opprettelsen og populariteten til The Pirate Bay.

Det svenske nettselskapet så dagens lys i 2003, og ble raskt et populært sted for nedlastning av torrenter, både film, musikk og bøker ble populære piratvarer. I ‘Piratbukten’, og på andre torrent-sites, kunne man få tak i særlig filmer og TV-serier lenge før de ble tilgjengelig for kjøp og leie. Ofte kunne man risikere å måtte se det i veldig dårlig kvalitet, som eksempelvis i såkalt CAM-kvalitet, hvor filmene hadde blitt filmet av noen i en kinosal. Med det fikk man kornete bilde og svak lyd, og en og annen kinogjenger som reiste seg opp underveis i filmen. Likevel var det mange som valgte å laste ned.

Både film- og musikkbransjen gjorde mange forsøk på å stanse pirateri, som resulterte i alt fra at artister og skuespillere gikk ut i offentlige protester, til lobbyvirksomhet mot nasjonale myndigheter til å endre lovgivning i forhold til piratkopiering. Alle kan vel også huske den obligatoriske reklamen på alle filmer, hvor man sammenlignet ulovlig nedlastning med biltyveri, og på den måten prøvde å endre filmkikkernes holdning til nedlastning. Likevel kunne det synes at piratselskapene alltid lå et skritt foran, både i form av smutthull i loven og teknologi. Spesielt kan det nevnes det svenske politiets razzia mot the Pirate Bay, på flere adresser i Sverige, i 2006 – denne razziaen resulterte i at nettstedet forsvant fra verdensveven for en periode.

Senest i 2013 endret Norge sin lovgivning hva angår piratkopiering – den såkalte piratloven trådte i kraft. Med den er det ment å bli enklere for myndighetene å kunne ta de enkelte brukerne som velger å laste opp piratkopiert materiale. Det har i tillegg resultert i at enkelt nettsteder har fått en nasjonal sperre, hvilket betyr at norske internettleverandører må blokkere visse nettsteder, deriblant The Pirate Bay.