strommetjenesteneMed de ulovlig nedlastede kopiene var en frihet som kjøpe- og leietjenester kunne tilby: man kunne impulsivt bestemme seg for å se en film når som helst på døgnet, uavhengig av åpningstider. Og man var ikke nødt til å reise hjemmefra for å få det til. Det har strømmetjenestene endret.

På slutten av 2000-tallet startet for alvor oppfarten for lovlige strømmetjenester. Strømming foregår på den måten at du får en livefeed gjennom en nettkobling, og filene lagres kun midlertidig på enheten din, og dermed lastes de ikke ned som ved piratering. Strømmetjenestene startet først på musikkfronten, men spredte seg raskt til film og TV.

På kort tid har nordmenns TV- og filmvaner endret seg. For under ti år siden oppga nærmere 80 prosent at de så film på DVDer, mot 15 prosent i 2015. Derimot ser 65 prosent film gjennom lovlige strømmetjenester. Under ti prosent leier fortsatt fysisk materiale når de skal se på film. Ikke bare har nordmenn fått et hav at strømmetjenester å velge mellom hva angår film, men alle TV-leverandører tilbyr nå også sitt kanalutvalg online.

Det betyr igjen at nordmenn nå kan se både film, TV-serier, talk-shows, idrett og hva de måtte få for seg akkurat når det passer dem. Generelt har man med strømmetjenestene fått en fleksibilitet som gjør at nordmenn verken er låst til TV-skjermen, stua eller klokkeslett. Tjenestene kan ses hvor som helst og når som helst.

Samtidig ser man at med de lovlige og betalte strømmetjenestene, så stuper salget av fysiske produkter. Nordmenn har blitt langt mer selektive i sitt valg av kjøp, og å kjøpe fysiske kopier er i ferd med å bli en interesse for de få. Flere og flere medievitere spår en snarlig død for salget av fysiske kopier. Særlig ser framtiden mørk ut for DVD. Blu-Ray, med sin høye kvalitet, kan ha lengre levetid for samlere.